Özellikle deniz aşırı taşımacılık sektöründe önemli olan yük güvenliği olup yük sabitleme hizmeti alınmalıdır. Taşınacak olan tüm malzemelerin zarar görmeden ulaşılacak yere götürülmesi nakliye firmaları ve müşteriler açısından büyük önem taşır.

Firmamız yük sabitleme konusunda oldukça hassas davranarak gerekli tüm ekipmanları bünyesinde bulundurur. Son derece önemli olan yük sabitleme işlemi için gerekli halat, sapan, ağ, demir ve kalas gibi malzemeleri bulunduran firmamızda yük sabitleme için uzman bir kadro görev alır.

Yük emniyetinin sağlanması için donanımların tam olması ve taşınan malların zamanında hasar görmeden yerine ulaştırılması taşımacılıkta birincil önceliktir. İlk zamanlar tren ve gemilerde kullanılan yük sabitleme işlemleri günümüzde tüm taşımacılık türlerinde kullanılmaya başlanmıştır.

Yük Sabitleme Çeşitleri

Verimli bir şekilde yük sabitleme işlemi yapılarak yük emniyeti sağlanabilmesi için taşınacak malzemelerin türü önemlidir. Yük sabitleme yapılabilmesi için kullanılan yöntemler farklılık gösterirken;

  • Engelleme ve destekleme yöntemi
  • Bağlantı elemanlarıyla sabitleme yöntemi
  • Çuvallama yöntemi
  • Sabitleyici destek yöntemi
  • Bağlama yani lashing yöntemi
  • Çemberleme yöntemi

Gibi yöntemler kullanılarak yükler sabitlenir ve güvenlikleri sağlanır. Firmamız yöntemlerden taşınacak eşyalarınıza en uygun olanları tercih ederek eşyalarınızın güvenli bir şekilde gideceği yere ulaşmasını sağlar.

Yük Sabitleme Yöntemleri

Eşyalarınızın yük sabitleme yöntemlerinden en uygun olanları tercih edilerek taşınmasıyla herhangi bir hasara uğramadan ulaşımı sağlanır. Firmamız yük sabitleme konusunda yeterli donanım ve uzman bir kadroyla çalışarak güvenli taşımacılık sağlar.

Yük Sabitleme

Yük sabitleme çeşitleri ve yöntemlerinden olan engelleme yöntemi yükün çevresine engelleyici materyaller kullanılarak öne, arkaya ya da yana kaymasını önlemek amacıyla uygulanan bir işlemdir. Kullanılan materyaller ahşap, metal ya da plastik olur.

Sabitleyici destek yönteminde eşyaların yanında kalan boşluklara hava yastığı başta olmak üzere baskıyı önlemek için ahşap, plastik gibi materyaller konulur ve yükler sabitlenir. Genel olarak konteyner içi araç yüklemelerinde daha çok tercih edilen bir yöntemdir.

Yük Sabitleme

Bağlantı elemanları kullanılarak yük sabitleme yönteminde büyük cıvatalar tercih edilir. Kilit sistemi, çiviler ve ahşap bloklar kullanılarak bağlantıyı sağlayan ekipmanlar yardımıyla yükler sabitlenir.

Çemberleme yönteminde yükün taşınabilir bir ünite halini almasını amaçlayarak polyester, naylon, kâğıt ve polipropilen gibi ürünlerle çemberlenmesi sağlanır. Bu yöntemde gergi yöntemi tercih edilir ve çelik çember kullanımı yaralanmalara neden olacağından mutlaka işinde uzman bir ekip tarafından uygulanması önem taşır.

Çuvallama hizmeti özel torbalar kullanılarak uygulanan bir yöntem olup elektronik ürünler, gıdalar ve kimyasal ürünlerin istiflenmesinde tercih edilir.

Lashing yöntemi ise yükün kaymasının en aza indirilebilmesi için gemiye ya da vagonlara bağlanmasıdır.

Yük Sabitleme İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yük sabitleme süreci önemli olan ve uzmanlık gerektiren bir uygulamadır. Eşyaların güvenli bir şekilde ulaşması gereken noktaya ulaştırılması ve bu süreçte hasar görmemesi oldukça önemlidir. Yaralanmaların ve aksi durumların oluşmasını engellemek için mutlaka uzman bir ekiple birlikte yük sabitleme işlemi yapılmalıdır.

Yük Sabitleme

Yük sabitleme işlemlerinde güvenli olması açısından dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Öncelikle yük sabitleme sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için mutlaka ürünlerin modellerine ve sınıflarına göre sınıflandırılması gerekir. Sabitleme yöntemleri ve kaliteleri bu bağlamda farklılık göstereceğinden öncelikle bu aşamaya özen gösterilmelidir.

Risklerin önceden belirlenmesi, rota üzerinde oluşabilecek sorunların önceden görülmesi ve sabitleme işlemlerinin pozisyonlarının tespit edilmesi önemlidir. Herhangi bir risk oluşmasını engellemek için uzmanlar tarafından mutlaka raporlamaların yapılması önem taşırken görülmeyen risklerin de raporlar sayesinde görülebilmesi mümkün olur.

Yük sabitleme yanı sıra ürünlerin yüklenmesi ve taşınması sırasında yağmur, kar ve doğa olaylarından etkilenmemesi için üzerinin brandalarla kaplanması da gereklidir.

Sabitleme işlemleri firmamız tarafından uluslararası CTU kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirilir. Genel olarak CTU deniz ve karayolu taşımacılık kurallarını oluşturmaktadır ve denizcilik örgütüyle ortak bir çalışma yapılarak belirlenmiş kurallardan oluşur.

Yüklenen ürünlerin konteyner, gemi ambar içi ve üstüne güvenli bir şekilde sabitlenmesi, bağlanması ve doğru malzemelerin kullanılması uluslararası standartlarda gerçekleşir. Minimum risk oluşturarak nakliye sürecini ve sabitleme sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur.

Gemi Taşımacılığında Yük Sabitleme Önemi

Günümüzde uluslararası taşımacılıkta oldukça büyük öneme sahip olan yük sabitleme özellikle gemi taşımacılığında da ayrı bir öneme sahiptir. Taşınacak olan yüklerin her tarafı açık olmasından ve herhangi bir harekete malzemeler kopabilir, ürün dağılabilir. Bu nedenle risklerin en aza indirilebilmesi için kaliteli yük sabitleme malzemeleri kullanılmalıdır.

Yük Sabitleme

Yük sabitleme işlemleri gemi taşımacılığında yapılacaksa mutlaka branda işlemiyle aynı anda uygulanmalıdır. Bu sayede tuzlu su nedeniyle eşyaların zarar görmesi engellenebilir. Firmalar bazı durumlarda özel isteklerde bulunabilir ve genelde sabitlemenin etkisinin artması için eşyaların altlarına takoz ya da kauçuk konması taleplerinde bulunabilirler. Sürtünmeden oluşan hasarları önlemek için fayda sağlayan bu yöntem yanı sıra konteynerlerin sağlam durması için demir çektirmeler de tercih edilebilir.

Yük Sabitlemede Kullanılan Ekipmanların Kalitesi

Yük sabitleme işlemlerinde en öncelikli ve önemli olan sabitleme için kullanılan ekipmanlardır. Branda ve koruma için kullanılacak olan ekipmanların güneş, su geçirmez malzemeler olması önem taşır. Bu şekilde korumalı olmaz ise çürüme, zarar görme ya da renk değişiklikleri oluşabilir.

Yük Sabitleme

Sabitleme sırasında malzemelerin su geçirmez ve güneş ışınlarından etkilenmemelerinin yanı sıra kaliteli ve kopmayacak malzemelerden olması önem taşır. Kullanılacak olan yük sabitleme ipleri ve lastiklerinin kaliteli olması herhangi bir soruna neden olmayarak eşyaların güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayacaktır.

Yük sabitleme işlemlerinde ekipmanların yanı sıra uzman bir ekibinde süreci yönetmesi önem taşır. Uzman bir kadro ve kaliteli malzemelerle süreci yöneten firmamız eşyalarınızın güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacaktır.